dimecres, 10 de desembre del 2014

El viatge de 6ê: Activitats.

Us avancem les properes activitats per recaptar diners pel viatge de final de curs:
  1. 12 de desembre: Berenars dels divendres. 16,30h.
  2. 19 de desembre: Berenars de divendres. 16,30 h.
  3. 19 de desembre: El joc del Quinto al gimnàs. 16,45.
  4. 18 de gener:  Vermut de Festa Major a la Plaça de la Vila.  A partir de les 12 h.
cartellquinto
premis del quinto
Mireu que us pot tocar!!!!!!!!!

divendres, 30 de maig del 2014

La filmació del Congrés

LA FILMACIÓ DEL CANAL BLAU DEL CONGRÉS DE CIÈNCIA

Podeu veure la conferència en aquest enllaç

http://canalblau.xiptv.cat/embed/151400?width=548&iframe_width=570&share=&height=308&iframe_height=354#

dimecres, 21 de maig del 2014



RACÓ  DE PERIODISTES. MOHAMED 5èA

AVUI  HE AGAFAT UN ORDINADOR I L’HE ENCÉS. M´HA DIT LA NÚRIA QUE MIRÉS NOTÍCIES AL  YOUTUBE. NOTÍCIAS DE PARTITS DE FUTBOL DELS MILLOS EQUIIPS DE LA LLIGA ESPANYOLA QUE SÓN: EL BARÇA,L`ATLETIC DE MADRID I EL REIAL MADRID. ERA DIVERTIT EL VIDEOI EL MUNTATGA ERA  AMB  MÚSICA.

Ja hem acabat el congrés de ciència Núria Bosch, Ariadna Valls, Enid Pastó


JA HEM ACABAT EL CONGRÉS DE CIÈNCIA !!!!!!!!!!

El passat dimarts 20 de maig els alumnes de 5èB una pinya pel repte varam anar al 9è congrés de ciència del Garraf a Vilanova i la G.
 Va ser tot un exit!!! 
Van explicar el "so" ( per què els del pis de sota senten el soroll dels mobles quan els arroseguem si no hi ha cap esquerda?) en representació de l'escola Riera de Ribes.
En acabar el congrés els organitzadors van donar un recordatori a cada escola, per haver col·laborat. 
Ja ens podeu veure actuar a: congrescienciagarraf. info










 

Sortida a L'IRI des del Racó de Robòtica. Ariadana Valls, Enid Pastó i Núria Bosch







El passat Dimecres 2 d ’Abril del 2014, els del racó de Robotica varen anar a l’I.R.I (institut robotica industrial).Van convidar a due noies del racó de periodistas.
El nostre guía Martí ens  va explicar:





  • Tipos de robots que hi ha en el mon:
    • Móvil
    • Serie
    • Pararel·leles
    • Humanoïdes

  • Quin va ser el primer robot?
    • Unimate: Va ser creat per George Devol l’any 1950, es va instal·lar a una cadena de muntatge de General motors l’any 1961.
. El Martí ens va ensenyar 3 robots que han creat ells ( els de L’ I.R.I)

Els altres dos que falten son la Tibi i en Dabo que son bassons, o sigui que son iguals. Tots dos poden parlar amb la gent. 

``MAMMA MIA´´ Ruben Carrera, Max Torres, Joan Fernàndez, Marc Vargas, Carlos Ricalde i Marc Rigual





``MAMMA MIA´´

``Mamma  mia´´  és un musical, en anglès, que representaran els nens i nenes de 6é, per aprendre millor la pronuncia en aquesta llengua, compartint les diferents experiències.

Aprofitant la festa del casament, Sopihe la núvia protagonista, vol conèixer el seu pare. El problema és: qui és el seu pare dels tres possibles?

Aquesta obra és gratuïta perquè és un musical que s’ofereix tota l’escola.

Aquesta representació serà el divendres, sis de juny a les 17:00h en el gimnàs.

SABRINA I MARC



     L’ÚLTIM VIATGE AMB GRUP
Els  nens i nenes de 6è organitzem un viatge de 5 dies per recordar  l’escola i passar uns bons dies tots junts.

La diferència que te de les colònies que fem des de 1r a 5è es que tenim més dies, es fan més activitats i ho fem 3 setmanes abans d’acabar el curs.

Estem planificant un viatge d’aventura, natura, història i cultural.

Aquest any anirem a 2 llocs diferents per poder fer diverses activitats.

Nosaltres recollim diners per poder fer més activitats durant el viatge, per això hem fet diferents activitats que són:

-Berenars

-Mercadillo

-Quinto



Els berenars els fem 1 vegada al més, aquests berenars els organitzen els pares i mares de 6è i això es voluntari.



El mercadillo el fem a l’entrada de l’escola, consisteix que cada nen/a porta les coses que no utilitza a casa tan sigui roba, joguines, etc...



El quinto és exactament com un “Bingo”, només canvia el nom i quan fas línia crides “Quinto”. No guanyes diners si no lots que hem fet nosaltres amb les coses que hem anat recollint per les botigues de Sant Pere de Ribes.




dimecres, 14 de maig del 2014

MARINA I RUBEN



Projecte personal
    
 El projecte personal és un treball individual que fem 5è i 6è a partir dels nostres interessos i necessitats. Serveix per aprendre a treballar anònimament, per saber què puc aprendre i fins on puc arribar. També serveix per aprendre a fer textos, a escriure, etc...

Per fer el projecte personal necessitem seguir uns passos: pensar el títol del projecte, la descripció del que vols aconseguir, explicar els motius de la tria, concertar la planificació. També hem d'explicar quin serà el producte final, fer un diari cada dia que expliqui les dificultats que anem tenint, i un dossier amb tota l'informació que has fet.

Hem fet una entrevista a una nena de sisè, la Sabrina, que ha fet el joc de la oca. L'objectiu era  tenir un joc fet per ella. La Sabrina no va aconseguir el que volia fer,  ella volia pintar els dibuixos però no va tenir temps, llavors els va buscar per Internet. Els materials que va fer servir van ser cartró ploma,

regla ,cúter- i retoladors.





9è congrés de ciència Núria Bosch






9è CONGRÉS DE CIÈNCIA
El Congrés de Ciència consisteix en que els nens i nenes de les escoles del Garraf expliquen el seu projecte de la classe a altres persones d’altres escoles. Els projectes que s’expliquen estan relacionats amb la ciència.
A nosaltres els de 5è ens ho va proposar  la Rosa Maria i nosaltres ho vam acceptar es poden presentar des de P3 fins a 6è. Aquest any participen els de 5è de la classe Una pinya pel repte.
Per el congrés ens demanen un article sobre el tema que hem triat i aquest article es el nostre: 
RIERA DE RIBES. 5è “Una pinya pel repte”
Per què els del pis de sota senten el soroll dels mobles, quan els movem, si no hi ha cap esquerda?
QUÈ VOLEM SABER?
Tot va començar quan els del pis de sota van pujar a dir-nos que sentien molt el nostre soroll al moure els mobles. Vam decidir anar amb molt de compte a l’hora de canviar-los de lloc per treballar. A l’anar-ho fent cada dia, el Kay, un nen de la classe va preguntar, “per què els del pis de sota senten el soroll dels mobles quan els arrosseguem, si no hi ha cap esquerda?
Teníem molta curiositat per saber-ho i vam començar a investigar. Cadascú va pensar i escriure les seves hipòtesis. La majoria estaven relacionades amb la composició de la matèria. Pensem que va ser així perquè, el curs anterior, havíem fet experiments i  descobert que tota la matèria està formada per àtoms i sabíem moltes coses de la seva formació, composició i comportament.
COM HO HEM FET?
Vam compartir les primeres hipòtesis  per explicar els dubtes que teníem i dèiem: “ el so passa perquè, si que hi ha esquerdes i nanoforats al terra i les parets”, “ es mouen els materials i reboten”, “es mouen les molècules dels materials”, ”al moure’s es mouen els àtoms dels materials i fan so”…, que ens van portar a més preguntes, entre d’altres, per què sonen les coses?, té massa el so?, com viatja el so?, hi ha nanoforats en l’edifici?...Ja vam veure que necessitàvem ajut i vam pensar en buscar alguna activitat científica del Cosmocaixa. La visita ens va ajudar molt i ens va donar idees per resoldre les nostres preguntes. Cada parella de companys s’havia fixat en uns aspectes concrets dels dubtes. Al tornar a l’escola vam intentar fer demostracions i proves per veure si el resultat ens donava la informació que necessitàvem per comprendre què passava. En aquestes demostracions la conversa ens va portar a descobrir el so com un fenomen físic molt complex , difícil de controlar per descriure. Necessitàvem més informació i vam pensar qui, què i com devien fer,  les primeres persones que van plantejar-se explicar el so, les seves característiques i el seu comportament. Així vam veure que l’Aristòtil a l’any 350aC. va suposar que les vibracions colpegen l’aire i el fan vibrar com una sèrie invisible de fitxes de dominó que al final arriba a l’oïda i el fa vibrar, que és quan sentim el so. Havia agafat la idea de Plató, d’uns cinquanta anys abans, que com una pedra cau dins l’aigua i fa ones, el so es mou de la mateixa manera per l’aire

.Fins al segle XVI ningú ho va demostrar. Va ser en Galileu Galilei que va fer algunes proves. Nosaltres ho havíem fet semblant en diferents espais de l’escola, sempre en materials sòlids i amb l’aire que respirem: entre els vidres de les finestres, les parets de formigó, les portes de fusta, les rajoles dels lavabos,… Ell ens va donar una altra idea que ens va fer comprendre que el so es propaga de maneres diferents segons el medi: sòlid, líquid o gasós. Va notar que al vibrar la corda del violí vibrava una copa de vidre del costat, la va posar en un recipient ple d’aigua i va veure com en l’aigua es feien ones concèntriques. Nosaltres ho vam fer amb altres instruments i també vam poder demostrar que el so no té massa, és una vibració que provoca el moviment dels àtoms i molècules dels materials que formen els diferents medis i que es propaga en forma d’ones longitudinals, transversals o circulars. Sense medi no hi ha so. Va ser quan ho vam voler demostrar. La conversa ens va portar a imaginar com deixar un espai sense medi: “xuclant molt ràpid i tancant-ho molt ràpid”, “amb una aspirador”,” escalfant el medi que surti tot l’aire calent”, i… Ho vam fer. Les idees que teníem eren les mateixes que les de l’Otto von Guericke que, al 1640 va inventar la bomba d’aspiració pensant en el funcionament d’una xeringa, i va aconseguir la bomba del buit. Nosaltres ho vam fer amb un motor de nevera , un pot de cuina per guardar els espaguetis i una aixeta de pas de l’aigua. Vam posar un mòbil a dins i el sentíem amb aire. Al xuclar tot l’aire ja no el vam sentir.

Al saber que el so és energia en forma d’ones que es propaga pels medis, vam preguntar-nos si es podia mesurar. Nosaltres ho vam provar fent un crit d’una punta a l’altra de la pista de bàsquet de l’escola. Ens va semblar que anava tant de pressa que no es podia mesurar. Vam pensar que “la velocitat del so era exacte i no mesurable”. Ara sabem que Galileu Galilei va fer proves amb un artefacte semblant a un rellotge de pèndul que va anomenar pulsilògium. Des d’una distància de 3 500m va comptar amb el pulsilògium fins a deu oscil·lacions del pèndul i per tant, va proposar que la velocitat del so era de 350m/s. Aquesta idea la va millorar Isaac Newton al 1687, fixant definitivament la velocitat del so en la mesura actual, una mica més de 340m/s. Aquesta mesura depèn de la densitat del medi, és a dir, si el àtoms dels materials que vibren estan més junts o més separats. El medi sòlid és el més ràpid perquè la densitat és més alta(els àtoms estan molt junts, xoquen més vegades), en els líquids és una mica més lent( els àtoms estan més separats i xoquen menys) i en els gasos la velocitat del so és la més lenta( el àtoms estan molt separats i xoquen encara menys). També depèn de la temperatura del medi. Jacques Sturm i Colladom al 1827 van certificar que la velocitat del so dins l’aigua a 8,1ºC era de 1435m/s. Al 1822 la Comissió de l’Oficina de Longituds Francesa admet que a més de 18 621m i a 0ºC de temperatura la velocitat del so és de 331m/s. Finalment, Chuck Yeaver al 1947supera la velocitat del so amb un avió a 293m/s perquè la temperatura de l’aire és tant baixa a 12 000m d’alçada que el so només viatja 290m/s.
També hem vist que del so es pot mesurar la intensitat, la freqüència, la durada i el timbre. Això ens ha portat a descobrir com hi sentim, com ens arriba el so i com l’interpretem, si és fort o fluix, llarg o curt, agut o greu,... Si el cervell percep que és un so agradable l’anomenem so i si és desagradable és que el percebem desordenat i l’anomenem soroll. El nostre aparell auditiu, l’oïda humana, peta a més 120 decibels d’intensitat del so i no tolera un so per sobre dels 20 000 Hertz de freqüència. Finalment, Marin Mersenne al 1640 demostra la primera freqüència audible en 84 Hertz i la velocitat del so amb el reflex de l’eco. El so quan xoca es reflexa en la seva pròpia ona i torna al lloc d’on ha sortit, però més fluix, ja que l’ona perd energia, és l’eco. La nostra oïda el pot captar a 17 m. de distància de rebot.
Ara, amb aquestes idees, els nostres experiments i les converses hem pogut resoldre força tots els dubtes que ens havíem plantejat.
CONCLUSIONS
La investigació del so ens ha permès comprendre fets científics derivats de la física del so...
A nosaltres ens ha ajudat molt a comprendre tot això el contrast de les nostres idees, fent i reflexionant sobre el què fem, entre nosaltres i els científics que ho van pensar, experimentant i certificant-ho  en els primers moments de la història de la descoberta d’aquest fenomen tant complex que és el so.
Ara sabem que els materials no tenen nanoforats, que les vibracions no són del so perquè no té massa. Hem pogut comprendre millor com es propaga el so experimentant en els diferents medis i sobretot , amb la màquina del buit, amb el “no medi”. També, ara, ens cuidarem una mica més dels sons que poden fer malbé el nostre aparell auditiu, com per exemple els sons directes que van dins les orelles o els ambients molt sorollosos( amb molta contaminació acústica).
Hem pogut comprovar i comprendre que el so “viatja”, es propaga de diferents maneres però, encara dubtem si es pot saber fins on pot arribar. El que és clar, és que podem saber a quina distància està, calculant la seva velocitat i veient algun senyal visual.
Hem pogut avançar quan hem imaginat enginys i artefactes per demostrar les nostres hipòtesis i hem trobat que algú abans que nosaltres també ja ho havia pensat. Aquest fet ha millorat el nostre enginy i les nostres ganes de continuar estudiant (ens hem proposat pel curs vinent els tsunamis!!!). Ha sigut molt gratificant veure que les nostres idees eren reals i possibles, molt a prop de les dels científics de debò.
Una de les sorpreses més interessants ha estat conèixer el funcionament del nostre cervell, des de que rep un missatge de so fins que l’interpreta i fa el retorn que correspon: els aparells tecnològics en son una còpia!!!
És a dir, i per acabar, ara sabem que “els dels pis de sota senten el soroll dels mobles quan els arrosseguem si no hi ha cap esquerda” perquè les molècules dels materials reben energia al moure’s quan xoquen i vibren. Se sobreposen les unes contra les altres i formen una cadena de so en forma d’ona. Com més juntes estan, més ràpid es propaga i, com més separades més triga, depenent de la temperatura dels medis. L’escola està construïda amb materials molt densos, que permeten passar el so amb molta facilitat. Per això, els del pis de sota senten els soroll dels mobles, quan els arrosseguem, encara que no hi ha cap esquerda.
FONTS DOCUMENTALS
Els documents històrics sobre les descobertes del so i la història dels científics, els experts que ens han ajudat a construir els artefactes, els científics del Cosmocaixa, llibres especialitzats en el tema i persones i recursos de l’escola.